Φρένο στη γήρανση με υγιεινό τρόπο ζωής

Οι άνθρωποι που ακολουθούν ένα συστηματικό στυλ υγιεινής ζωής «φρενάρουν» ή και αναστρέφουν τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που μια μελέτη παρέχει στοιχεία για το ότι οι υγιεινές καθημερινές συνήθειες (αυστηρή φυτοφαγική διατροφή, σωματική άσκηση έστω για μισή ώρα, χαλάρωση επί μία ώρα μέσω γιόγκα-διαλογισμού κ.ά.) μπορούν να έχουν αντιγηραντική επίδραση στο βιολογικό ρολόι.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντιν Ορνις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας «Lancet Oncology», μελέτησαν 35 άνδρες με καρκίνο του προστάτη, δέκα από τους οποίους κλήθηκαν να ακολουθήσουν αυστηρά υγιεινό τρόπο ζωής.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτοί οι ασθενείς εμφάνισαν αισθητές κυτταρικές μεταβολές, με πιο χαρακτηριστική την επιμήκυνση των τελομερών, ειδικών πρωτεϊνών, που βρίσκονται στις άκρες των χρωμοσωμάτων και συρρικνώνονται σταδιακά όσο γερνάει ο άνθρωπος. Τα τελομερή προστατεύουν από τις απώλειες και αλλοιώσεις των γενετικών πληροφοριών του DNA κατά τις αλλεπάλληλες κυτταρικές διαιρέσεις.Οσο μικραίνουν τα τελομερή τόσο τα κύτταρα γερνάνε και πεθαίνουν ταχύτερα, με συνέπεια οι άνθρωποι να γίνονται πιο ευάλωτοι σε ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος ή η άνοια. Αντίθετα, όσο τα τελομερή παραμένουν μεγάλα σε μήκος τόσο πιο υγιή και νεανικά διατηρούνται τα κύτταρα.Οι ερευνητές μέτρησαν το μήκος των τελομερών στην αρχή και στο τέλος της έρευνας μετά από πέντε χρόνια και διαπίστωσαν ότι μεταξύ των δέκα ανδρών που έκαναν υγιεινή ζωή το μήκος των τελομερών είχε αυξηθεί 10% κατά μέσο όρο. Αντίθετα, είχε μειωθεί κατά 3% μεταξύ των υπόλοιπων 25 ανδρών που δεν είχαν κάνει κάποια αλλαγή στο στυλ ζωής τους.

Οπως είπε ο Ορνις, «οι συνέπειες αυτής της σχετικά μικρής, πιλοτικής μελέτης υπερβαίνουν τους άνδρες με καρκίνο του προστάτη. Αν επιβεβαιωθούν από μεγάλης κλίμακας, τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, τότε θα αποδειχθεί ότι αυτές οι ευρείες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο ενός ευρέος φάσματος ασθενειών, καθώς και του πρόωρου θανάτου».Ομως, άλλοι, πιο επιφυλακτικοί επιστήμονες επεσήμαναν ότι είναι ακόμα πρόωρο να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα από τη νέα μελέτη και υπογράμμισαν την ανάγκη να γίνουν μεγαλύτερες έρευνες πάνω στο ζήτημα. Γενικότερα, οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι απίθανο η σταδιακή συρρίκνωση των τελομερών να αποτελεί τη μοναδική αιτία της γήρανσης και επισημαίνουν πως οι άνθρωποι διαθέτουν από τη φύση τους πολύ μικρότερα τελομερή από τους πιθήκους και τα ποντίκια, παρ’ όλα αυτά ζουν πολύ περισσότερο.Από την άλλη, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι άνθρωποι κάνουν καθιστική ζωή μπορεί να εμφανίσουν ταχύτερη κυτταρική γήρανση με τη μορφή της γρήγορης μείωσης του μήκους των τελομερών τους.

Ομάδα Σύνταξης
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 5/5/2014 9:15:01 πμ