Τσιμπήματα από έντομα στα παιδιά. Και τώρα τί κάνουμε;

Η αντίδραση ενός παιδιού σε ένα τσίμπημα εξαρτάται από την ευαισθησία που έχει στο δηλητήριο του συγκεκριμένου εντόμου. Ενώ τα περισσότερα παιδιά έχουν μόνο ήπιες αντιδράσεις, εκείνα που είναι αλλεργικά σε ορισμένα δηλητήρια εντόμων μπορεί να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα και να απαιτηθεί επείγουσα θεραπευτική αντιμετώπιση.

Σε γενικές γραμμές, τα τσιμπήματα συνήθως δεν είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι. Ενώ είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα τσιμπήματα (από μέλισσες και σφήκες, για παράδειγμα) μπορεί να προκαλέσουν πόνο και εντοπισμένο οίδημα, σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις είναι πιθανές.

Αντιμετώπιση

Αν και τα τσιμπήματα των εντόμων μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος, συνήθως αρχίζουν να εξαφανίζονται από την επόμενη μέρα και δεν χρειάζονται κάποια θεραπεία από γιατρό. Για την ανακούφιση του κνησμού (φαγούρας) που συνοδεύει τα τσιμπήματα από κουνούπια, μύγες, ψύλλους και κοριούς, εφαρμόστε μια δροσερή κομπρέσα ή / και ένα καταπραϋντικό γαλάκτωμα, που περιέχει καλαμίνη, ελεύθερα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος του παιδιού σας, εκτός από τις περιοχές γύρω από τα μάτια και τα γεννητικά όργανα. Εάν το παιδί σας το έχει τσιμπήσει μια σφήκα ή μια μέλισσα, μουσκέψτε ένα πανί με κρύο νερό και πιέστε το πάνω στην περιοχή του τσιμπήματος για να μειωθεί ο πόνος και το πρήξιμο. Καλέστε τον παιδίατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε άλλη θεραπεία, όπως κρέμες  που περιέχουν αντιισταμινικά. Αν η φαγούρα είναι σοβαρή, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει από του στόματος αντιισταμινικά.

Μην αφήνετε ποτέ το παιδί σας κοντά σε μελίσσια. Το κεντρί της μέλισσας, μετά το τσίμπημα, αποκολλείται και απελευθερώνει μια φερορμόνη (ορμόνη) «συναγερμού», η οποία διεγείρει τις υπόλοιπες μέλισσες να επιτεθούν.

Είναι πολύ σημαντικό να αφαιρέσετε το κεντρί μιας μέλισσας γρήγορα και πλήρως από το δέρμα. Η γρήγορη απομάκρυνση του κεντριού θα αποτρέψει μια μεγάλη ποσότητα δηλητηρίου στο να διοχετευτεί στο δέρμα. Αν το κεντρί είναι ορατό, αφαιρέστε το προσεκτικά, αποξίνοντας με οριζόντιες κινήσεις με μια πιστωτική κάρτα ή με το νύχι σας. Αποφύγετε να πιάσετε  το κεντρί με ένα τσιμπιδάκι γιατί πιέζοντας το μπορεί να απελευθερωθεί περισσότερο δηλητήριο στο δέρμα. Μετά από ένα τσίμπημα μέλισσας ή κουνουπιού το πρήξιμο στο δέρμα μπορεί να επιδεινωθεί τη δεύτερη ή την τρίτη ημέρα.

Διατηρήστε  τα νύχια του παιδιού σας κοντά και καθαρά για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης κατά το ξύσιμο. Σε περίπτωση επιμόλυνσης, το σημείο του τσιμπήματος θα γίνει πιο κόκκινο, μεγαλύτερο και πιο πρησμένο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρήσετε κόκκινες ραβδώσεις ή εκροή κιτρινωπού υγρού ή το παιδί σας να εμφανίσει  πυρετό. Ο παιδίατρό σας θα πρέπει να εξετάζει κάθε μολυσμένο τσίμπημα αμέσως, γιατί μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

 

Καλέστε άμεσα ιατρική βοήθεια εάν το παιδί σας έχει οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα μετά από τσίμπημα:

• Ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή

• Αδυναμία, λιποθυμία ή απώλεια των αισθήσεων

• Κνίδωση ή φαγούρα σε όλο το σώμα

• Υπερβολικό οίδημα κοντά στα μάτια, στα χείλη ή το πέος που καθιστά δύσκολο για το παιδί να δει, να φάει, ή να ουρήσει

 

Πρόληψη

Κάποια παιδιά που δεν έχουν άλλες γνωστές αλλεργίες μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές αντιδράσεις σε τσιμπήματα εντόμων. Αλλά αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας είναι επιρρεπές σε αλλεργίες, καλό είναι να ενημερώσετε το παιδίατρο σας. Αυτός μπορεί να συστήσει να γίνει ανοσοθεραπεία (υποδερμικές ενέσεις απευαισθητοποίησης) για να μειωθεί η αντίδραση του παιδιού σας σε τυχόν μελλοντικά τσιμπήματα εντόμων. Επιπλέον, ο ίδιος θα σας συνταγογραφήσει μια αυτοχορηγούμενη ένεση επινεφρίνης, για να την έχετε πάντα μαζί σας, σε περίπτωση ανάγκης, αν το παιδί σας  τσιμπηθεί.

Δεν είναι δυνατόν  να αποτραπούν εντελώς όλα τα τσιμπήματα εντόμων, αλλά μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον αριθμό ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:

  • Αποφύγετε σημεία όπου τα έντομα φωλιάζουν ή συναθροίζονται, όπως δοχεία απορριμμάτων, λιμνάζοντα νερά, ακάλυπτα τρόφιμα και γλυκά, καθώς και περιβόλια και κήπους, όπου τα λουλούδια είναι σε άνθιση.
  • Όταν γνωρίζετε ότι το παιδί σας θα εκτεθεί σε έντομα, φορέστε του μακρύ παντελόνι και ένα ελαφρύ μακρυμάνικο μπλουζάκι.
  • Αποφύγετε να ντύνετε το παιδί σας με ρούχα με φωτεινά χρώματα και prints λουλουδιών, επειδή φαίνεται να προσελκύουν τα έντομα.
  • Μην χρησιμοποιείτε αρωματικά σαπούνια, αρώματα, σπρέι για τα μαλλιά σ το παιδί σας, προσελκύουν, επίσης, τα έντομα.

Τα εντομοαπωθητικά είναι εν γένει διαθέσιμα χωρίς συνταγή, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ στα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Στην πραγματικότητα, τα πιο κοινά εντομοκτόνα περιλαμβάνουν DEET (N, N-διαιθυλο-m-τολουαμίδη, επίσης γνωστό ως N, N-διαιθυλο-3-μεθυλμπενζαμίδη), το οποίο είναι ένα χημικό προϊόν που δεν συνιστάται για χρήση σε παιδιά κάτω των δύο μηνών. Στα μεγαλύτερα παιδιά μην εφαρμόζετε εντομοαπωθητικά, που περιέχουν DEET, περισσότερο από μία φορά την ημέρα.

Οι συγκεντρώσεις σε DEET διαφέρουν σημαντικά από προϊόν σε προϊόν, κυμαίνονται από <10% έως >30%, γι 'αυτό διαβάστε την ετικέτα του κάθε προϊόντος που αγοράζετε. Ορισμένα προϊόντα έχουν συγκεντρώσεις πολύ υψηλότερες από 30%, και όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση του DEET, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της δράσης. Ιδανικό αποτέλεσμα πετυχαίνεται με συγκέντρωση 30%,  η οποία είναι και η μέγιστη συγκέντρωση που συνιστάται σήμερα στα παιδιά. Η ασφάλεια του DEET δεν φαίνεται να σχετίζεται με το επίπεδο της συγκέντρωσης.  Ως εκ τούτου, μια συνετή προσέγγιση είναι να επιλέξετε την ελάχιστη αποτελεσματική συγκέντρωση για το χρονικό διάστημα που ξοδεύει το παιδί σας σε εξωτερικούς χώρους. Θα πρέπει να αποφύγετε τα προϊόντα που συνδυάζουν DEET και αντιηλιακό, γιατί αντιηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται συχνά, ενώ το DEET πρέπει να εφαρμόζεται μόνο μία φορά την ημέρα. Εάν εφαρμόσετε DEET πιο συχνά, μπορεί να προκληθεί τοξικότητα. Επίσης, φροντίστε να ξεπλένετε το DEET με σαπούνι και νερό, στο τέλος της ημέρας.

Μια εναλλακτική λύση για το DEET είναι ένα προϊόν που ονομάζεται picaridin (KBR 3023). Το οποίο έχει ευρύτερη χρήση στην Ευρώπη. Έχει γενικά ευχάριστο άρωμα και δεν αφήνει ελαιώδες υπόλειμμα όπως το DEET. Είναι διαθέσιμο σε συγκεντρώσεις από 5 έως 10 %.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τα εντομοαπωθητικά που χρησιμοποιούνται σε παιδιά ηλικίας άνω των έξι μηνών να έχουν συγκέντρωση DEET 30%ή picaridin 5 έως 10%, και να εφαρμόζονται μία φορά την ημέρα. Αυτά τα εντομοαπωθητικά είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη τσιμπήματων από κουνούπια, τσιμπούρια, ψύλλους, και μύγες, αλλά δεν έχουν σχεδόν καμία επίδραση στις μέλισσες και σφήκες.

 

Εντόμα / Περιβάλλον

Χαρακτηριστικά τσίμπηματος Παρατηρήσεις
Κουνούπια /  Νερό (πισίνες, λίμνες) Παρατηρείται εξάνθημα που    αποτελείται από πομφούς και βλατίδες με έντονο συνοδό κνησμό, που στη συνέχεια εκζεματοποιείται και δημιουργεί κοκκιώματα. Τα κουνούπια έλκονται από τα  φωτεινά χρώματα και τον ιδρώτα.
Μύγες / Τρόφιμα, σκουπίδια, ακαθαρσίες

Αρχικά παρατηρείται μια αιματηρή σταγόνα στο σημείο του τσιμπήματος χωρίς να υπάρχει πόνος γιατί το σάλιο της μύγας περιέχει αναισθητικό.

Μετά από μία ώρα αρχίζει ισχυρός πόνος, έντονος κνησμός και οίδημα της περιοχής με σχηματισμό βλατίδας που στη συνέχεια μετατρέπεται σε σκληρό  οζίδιο.

Ψύλλοι / Ρωγμές στο πάτωμα, χαλιά, κατοικίδια

Εμφανίζονται μικρά ερυθρά στίγματα ως στικτή αιμορραγία, γιατί το σάλιο τους περιέχει αντιπηκτικές ιδιότητες και ονομάζεται και ψυλλική πορφύρα. Παρουσιάζεται ερυθηματώδης, κνιδωτική κηλίδα περιφερικά. Συνυπάρχει έντονος κνησμός και λόγω του ξεσμού έχουμε μολύνσεις και εφελκιδοποίηση των βλαβών που καταλείπουν λευκωπές ουλές.

Το εξάνθημα εντοπίζεται κατά αθροίσματα ή γραμμοειδώς, στους αστραγάλους, μηρούς, γλουτούς, κοιλιά και στους βραχίονες.

Οι ψύλλοι ανευρίσκονται κυρίως στις αποθήκες με σιτηρά, σε πατάρια, κοτέτσια και φωλιές ζώων. (Τα αυγά του ψύλλου μπορούν να παραμείνουν σε νάρκη για περισσότερο από ένα έτος και να ενεργοποιηθούν από τις δονήσεις του βαδίσματος του ανθρώπου.)
Κοριοί / Ρωγμές σε τοίχους, δάπεδα, σχισμές επίπλων, κλινοσκεπάσματα

Τα τσιμπήματα τους είναι ανώδυνα λόγω αντιπηκτικής και αναισθητικής ουσίας που περιέχει το σάλιο τους.

Υπάρχει κνησμός λόγω τοπικής αντίδρασης και εμφανίζονται βλατίδες και κηλίδες με μικρό αιμορραγικό στίγμα στο κέντρο και σπανιότερα φυσαλιδώδη εξανθήματα που είναι ακανόνιστα, γραμμοειδώς διατεταγμένα συνήθως σε ομάδες των 3 σημείων. Εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο γύρω από τα χείλη, λαιμό και ακάλυπτα μέρη χέρια -  πόδια.

Συνήθως τσιμπούν το βράδυ και είναι λιγότερο ενεργοί στο κρύο.

Τσιμπούρια / Γάτες, σκύλοι, πρόβατα, βοειδή και στα περιστέρια.

 

Μπορεί να μην είναι εμφανείς. Κρύβονται στα μαλλιά ή στο δέρμα Μην αφαιρείτε τα τσιμπούρια με σπίρτα, αναμμένα τσιγάρα ή ασετόν. Πιάστε το τσιμπούρι σταθερά με τσιμπιδάκια κοντά στο κεφάλι. Τραβήξτε το απαλά ευθεία προς τα έξω. Η βίαιη προσπάθεια αποκολλήσεως τους θα έχει ως συνέπεια να μείνουν τμήματα του στόματος των στο δέρμα του ξενιστή και μετά από μέρες δημιουργείται τοπικό κοκκίωμα και νέκρωση στο σημείο του τσιμπήματος.
Μέλισσες και σφήκες / Λουλούδια, θάμνοι, χώροι πικ-νικ, παραλίες Άμεσα συμπτώματα μετά το τσίμπημα με πόνο, τοπικό οίδημα, ερύθημα στην περιοχή του τσιμπήματος και έντονο συνοδό κνησμό. Μερικά παιδιά εμφανίζουν σοβαρές αντιδράσεις, όπως δυσκολία στην αναπνοή και πρήξιμο σε όλο το σώμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10/6/2013 6:45:25 μμ