Τι συμβαίνει όταν διαφέρουν τα επίπεδα ερωτικής επιθυμίας στο ζευγάρι

Είναι σύνηθες σε πολλα ζευγάρια να βιώσουν διαφορετικά επίπεδα ερωτικής επιθυμίας κάποια στιγμή μέσα στη σχέση τους. Πολλοί επίσης μπορεί να βιώνουν αυτούς τους διαφορετικούς ρυθμούς ερωτικής επιθυμίας και έντασης από το ξεκίνημα της σχέσης τους. Αυτό ειναι φυσιολογικό και πολλά ζευγάρια βρίσκουν τρόπους να προσαρμοστούν σε αυτά τα δεδομενα χωρίς να τους δημιουργείται πρόβλημα στη σχέση.  Αν βλέπετε όμως ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει και σας ανησυχεί δείτε καποιους λόγους που μπορεί να συμβάλλουν στη διαφορετικότητα αυτή!

 

Κατάθλιψη και σωματικές ασθένειες

Η κατάθλιψη επηρεάζει την ερωτική επιθυμία στον άντρα αλλά και στη γυναίκα και πολλές φορές μειώνει ή ακόμα και εξαφανίζει τις ερωτικές φαντασιώσεις που είναι βασικές για να υπάρξει το σπίρτο της ερωτικής επιθυμίας και πράξης. Πολλές φορές  ακόμα και η ίδια η φαραμακευτική αγωγή για την καταθλιψη είτε και κάποιες σωματικές ασθένειες όπως διαβήτης, αυτοάνοσες ασθένειες, μπορεί να οδηγησει στη μείωση της ερωτικής επιθυμίας.

Θέματα στις διαπροσωπικές σχέσεις στο ζευγάρι

Αν υπάρχουν ζητήματα στο ζευγάρι που προκαλούν εντάσεις, θέματα ελέγχου,     αυτονομίας,ανασφάλεια ή ότι ο ένας από τους δυο δεν αισθάνεται καλά μέσα στη σχέση αυτό μπορεί να πεηρεάσει την ερωτική επιθυμία. Είναι λογικό να επηρεστεί η libido και είναι επιτακτική ανάγκη να διορθωθούν οι διαπροσωπικές σχέσεις του ζευγαριού ώτσε να αποκατασταθεί και το ερωτικό ζήτημα. Αν βρίσκετε δυσκολία να λύσετε τα θλεματα μόνοι σας ζητήστε τη βοήθεια ειδικού.

Απόκτηση παιδιού

Η απόκτηση παιδιού είτε μεσω τοκετού, υιοθεσίας ή η φροντίδα ενός καινούργιου μέλους μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικό άγχος που μπορεί να επηρεάσει την ερωτική επιθυμία του ενός από τους   δυο. Η προσαρμογή στα καινούργια δεδομένα ζωής αλλά και η προσθήκη ενός καινούργιου μέλους που απαιτεί φροντίδα και η αλλαγή των παλιών συνηθειών και τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει την επιθυμία για σεξ όχι μόνο στη γυναίκα αλλά και στον άντρα. Επίσης μπορεί να επηρεαστεί ο τρόπος που ενδεχομένως βλέπει ο κάθε σύντροφος τον άλλο μέσα απο το γονεϊκό ρόλο.

Θέματα γύρω από την εικόνα σώματος

Πολλές φορές διάφορα στάδια εξέλιξης ή φάσεις ζωής όπως μετά απο ένα τοκετό, ή ένα στρεσσογόνο γεγονός όπως απώλεια αγαπημένου προσώπου, απώλεια εργασίας  μπορεί να  επηρεάσουν την εικόνα του σώματος μας αυξάνοντας το σωματικό μας βάρος.  Ακόμα κάποιο χειρουργείο  ή κάποια ασθένεια  ή ακόμα και η γήρανση μπορεί  να αλλοιωσει την εικόνα μας . Σε αρκετούς ανθρώπους είναι σημαντικό να είναι και να φαίνονται ελκυστικοί στο σύντροφο τους και όταν αυτό δε συμβαίνει μπορεί να τους αποτρέψει από το να τους δει ο άλλος γυμνό/ή, πόσο δε να κάνουν σεξ μαζί με το/τη σύντροφο ή ακόμα να επηρεάσει και τη δική τους επιθυμία φοβούμενοι ότι δεν είναι αρεστοί.

 

Καλό είναι να συζητιώνται όλα αυτά τα θέματα στο ζευγάρι ώστε να υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία και να μην βρισκεται ο άλλος στο σκοτάδι ή να κάνει σενάρια ότι κάτι άλλο “τρέχει”. Εφόσον είναι οργανικό ή σωματικό το θέμα μπορεί να συζητηθεί με τον γιατρό εφόσον παίρνει κάποια αγωγή που επηρεάζει την ερωτική επιθυμία ή να ζητηθεί η γνώμη του ειδικού που μπορεί να λύσει πολλά ερωτηματικά και να βοηθήσει στην αύξηση της ερωτικής επιθυμίας.

Η Άννα Πετράκη είναι συνεργάτης του healthpro.gr και την Κυριακή 29 Μαρτίου θα πραγματοποίησει σεμινάριο στην Αθήνα με θέμα την σεξουαλικότητα στον άνδρα και στην γυναίκα.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6972084359 ή στο e-mail, annapetraki118@hotmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σχέση δίχως σεξ: Πώς να επαναπροσδιορίσετε την ερωτική σας σχέση με το άλλο σας μισό

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 24/3/2015 11:19:36 πμ