Κολπίτιδα μετά τις διακοπές. Και τώρα τί κάνω;

Πολλές φίλες από εσάς μας ρωτούν συχνά την ίδια ερώτηση: “Τι σημαίνουν τα πολλά υγρά και τι μπορούν να κάνουν για αυτό???”

Επαναλαμβάνω οτι, τα αυξημένα κολπικά υγρά αποτελούν τη συχνότερη ένδειξη οτι μπορεί να υπάρχει κολπίτιδα, ιδίως μετά τα μπάνια στη θάλασσα και τις καλοκαιρινές διακοπές. .

Τα συχνότερα συμπτώματα της κολπίτιδας είναι ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:
- φαγούρα στον κόλπο
- αύξηση των κολπικών υγρών και αλλαγή στο χρώμα τους
- δυσοσμία των γεννητικών οργάνων
- ερεθισμός
- πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
- πόνος χαμηλά στην κοιλιά
Η σωστή αντιμετώπιση είναι να κάνουμε μια καλλιέργεια κολπικών υγρών για να δούμε αν υπάρχει μικρόβιο και ποιο είναι συγκεκριμένα το μικρόβιο αυτό. Με βάση το αντιβιόγραμμα, θα δούμε ποιο είναι το καταλληλότερο αντιβιοτικό για το συγκεκριμένο μικρόβιο.  Η λήψη του κολπικού υγρού είναι εύκολη και πρέπει να γίνεται απο συγκεκριμένα σημεία του κόλπου. Σαφώς η λήψη κολπικού υγρού σε παιδιά και έφηβες, πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, πρέπει να γίνεται απο το βάθος του κόλπου (και ΟΧΙ εξωτερικά), πίσω απο τον παρθενικό υμένα, απο εξειδικευμένο Γυναικολόγο Παίδων και Εφήβων.

Προσοχή: Αποφεύγουμε τις τύφλες θεραπείες που προσπαθούν τυχαία να αντιμετωπίσουν το μικρόβιο. Κάθε άστοχη και τυχαία προσπάθεια καταστρέφει άσκοπα τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου. Έτσι, συμβάλει στην ανάπτυξη ανθεκτικών μικρόβιων που δύσκολα αντιμετωπίζονται. Επίσης, προκαλείται ευαισθησία για νέες κολπίτιδες στο μέλλον. Πρέπει πάντα να γίνεται καλλιέργεια κολπικού υγρού για τον εντοπισμό του μικροβίου και έτσι η θεραπεία να βασίζεται σε αντιβιόγραμμα για την σωστή επιλογή αντιβιοτικού για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου μικροβίου.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 27/8/2013 4:45:13 μμ