Η λήψη αντιβίωσης δημιουργεί επιπλοκές στη σκωληκοειδίτιδα

Μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης αποδεικνύει ότι η χρήση αντιβιοτικών, για οποιονδήποτε λόγο, σχετίζεται με την καθυστερημένη διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας στα παιδιά.

Σύμφωνα με την Παιδοχειρουργό Μαρία Αγγελίδου, μέλος της ερευνητικής ομάδας της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, η μελέτη διεξήχθη το διάστημα Ιανουάριου 2007 - Ιουλίου 2013, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "Η καθυστερημένη διάγνωση έχει ως συνέπεια τη μεγαλύτερη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, τη μεγαλύτερη διάρκεια νοσηλείας και λήψης αντιβίωσης, καθώς επίσης περισσότερες επιπλοκές και νοσηρότητα".

Η κ. Αγγελίδου και οι συνεργάτες της (Κ. Καμπούρη, Σ. Γαρδίκη, Γ. Βάου), μελέτησαν 378 ασθενείς, ηλικίας από 1,5-14 ετών, που υποβλήθηκαν σε επείγουσα σκωληκοειδεκτομή, λόγω οξείας σκωληκοειδίτιδας, που επιβεβαιώθηκε ιστολογικά.

"Η έγκαιρη διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας στα παιδιά εξακολουθεί να προβληματίζει, ακόμα και σήμερα. Είναι πιο συχνή στην παιδική ηλικία και μέχρι την ηλικία των 14-18 ετών με πιο δύσκολη διάγνωση σε ηλικίες μικρότερες των 5 ετών γιατί τότε δημιουργείται σύγχυση στην κλινική εικόνα. Αν το παιδί για κάποιο λόγο παίρνει αντιβίωση, π.χ. λόγω αμυγδαλίτιδας ή για κάποιον άλλο θεραπευτικό λόγο, τότε είναι πιο δύσκολη η διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας" επισημαίνει η κ. Αγγελίδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με αυτές τις τροφές μεγαλώνουν τα έξυπνα παιδιά

Η διατροφή πλούσια σε λιπαρά ευνοεί την κατάθλιψη...

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 19/4/2015 9:40:49 πμ