Βρεφικοί κολικοί: Αίτια, πρόληψη, θεραπεία

Το βρέφος σας μπορεί να κλαίει για ώρες, ιδιαίτερα το απόγευμα, και η μητέρα εξουθενωμένη να κλαίει και η ίδια, αφού δεν ξέρει τι να κάνει για να καθησυχάσει το παιδί της. Όταν όμως ένα βρέφος, καθόλα υγιές, κλαίει με αυτόν τον τρόπο, η πιθανότητα να έχει το βρέφος κολικούς είναι αρκετά μεγάλη.

Τι είναι βρεφικοί κολικοί

Οι Βρεφικοί κολικοί αποτελούν σύνδρομο παροξυσμικών κοιλιακών αλγών, πιθανότατα εντερικής προελεύσεως και παρουσιάζονται σε βρέφη μικρότερα των 3 μηνών, συνήθως τις απογευματινές ή βραδινές ώρες. Χαρακτηρίζονται από αιφνίδιο, έντονο και συνεχές κλάμα με έξαψη στο πρόσωπο ή περιστοματική ωχρότητα, διογκωμένη και τεταμένη κοιλιά, σύσπαση των ποδιών προς την κοιλιά, ψυχρά άκρα και σφιγμένες γροθιές.

Η μητέρα θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι το παιδί που κλαίει τόσο έντονα δεν είναι άρρωστο. Ένα βρέφος με κολικούς θηλάζει καλά και έχει όρεξη για φαγητό. Αντίθετα τα άρρωστα βρέφη δε θηλάζουν ικανοποιητικά, δυσανασχετούν όταν τα κρατάς και δε σταματούν να κλαίνε.

Οι κολικοί σπάνια επιμένουν μετά το 3ο μήνα ζωής, αλλά ενώ δεν θεωρούνται ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας, η ενόχληση και η ανησυχία που προκαλούν στο βρέφος και στους γονείς αντίστοιχα, είναι μεγάλη.

Αίτια

Η αιτιολογία παραμένει ασαφής. Έχουν ενοχοποιηθεί παράγοντες όπως η αίσθηση της πείνας, η κατάποση αέρα κατά τη σίτιση, η αυξημένη λήψη τροφής, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι αγχώδεις μητέρες μεταφέρουν το άγχος τους στο βρέφος, που εκδηλώνεται με κολικούς.


Πρόληψη

Μερικά βρέφη φαίνεται να είναι επιρρεπή στην εμφάνιση κολικών, ωστόσο η βελτίωση τεχνικών σίτισης (πίνακας 1), η εξασφάλιση σταθερού συναισθηματικά περιβάλλοντος, η έγκαιρη ανίχνευση αλλεργίας σε κάποια τροφή, οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας και η αποφυγή υποσιτισμού ή υπερσιτισμού, αποτελούν μερικά από τα αποτελεσματικότερα μέτρα πρόληψης.

Πίνακας 1

Όταν θηλάζετε ή δίνετε μπιμπερό στο παιδί σας θα πρέπει να διαλέγετε ένα απομονωμένο και ήσυχο  μέρος στο σπίτι, χωρίς να ενοχλείσθε από τους άλλους. Η επαφή με το παιδί σας πρέπει να είναι ολοκληρωτική έτσι ώστε να του δίνει ηρεμία.

Προσέξετε όταν το βρέφος θηλάζει, το στόμα να εφαρμόζει καλά στη θηλή του στήθους ή του μπιμπερού. Αλλιώς θα καταπίνει μεγαλύτερη ποσότητα αέρα από τα πλάγια των χειλιών του.

Αν είναι λαίμαργο να διακόπτετε πιο συχνά τη σίτιση για να δώσετε την ευκαιρία στο βρέφος να ρευτεί. Επίσης αποφεύγετε να ανοίγετε μεγαλύτερη τρύπα στη θηλή του μπιμπερού.

Αποφεύγετε να δίνετε τον αφρό του γάλακτος που απέμεινε στο μπιμπερό.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει τεκμηριωθεί απόλυτα ο συσχετισμός της διατροφής της μάνας με τους κολικούς μπορείτε πειραματικά, για λίγες μέρες να αποφύγετε τα ακόλουθα φαγητά: καφέ, τσάι, τα καρυκευμένα (μπαχαρικά) φαγητά και όλα τα αεριούχα ποτά.


 

Αντιμετώπιση

Ενέργειες που βοηθούν στην ανακούφιση του βρέφους είναι η όρθια ή πρηνής θέση και η τοποθέτηση ζεστών επιθεμάτων στην κοιλιακή χώρα. Η έξοδος κοπράνων και αερίων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο (υποκλυσμό), ανακουφίζει αρκετά. Μπορούμε να του κάνουμε ένα σύντομο περίπατο με το αυτοκίνητο, ίσως οι κραδασμοί του οχήματος βοηθήσουν το βρέφος να ηρεμήσει. Δοκιμάζουμε απαλή μουσική στο δωμάτιό του, ενώ ένα ζεστό μπάνιο συνήθως το χαλαρώνει και κοιμάται. Αλλαγές στη διατροφή σπάνια συμβάλλουν στην αποφυγή των κολικών. Τέλος, για επίμονες καταστάσεις συνιστάται η νοσηλεία του παιδιού για παρακολούθηση της σίτισης .

Πολλά φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των κολικών. Κανένα δεν είναι απόλυτα αποτελεσματικό. Το πιο αθώο "φάρμακο" είναι λίγο τσάι. Πάνω από όλα πρέπει να είστε υπομονετικοί. Δεν είστε εσείς υπεύθυνοι γιατί το παιδί σας έχει κωλικούς. Είναι κάτι που θα ξεπεραστεί και δεν θα αφήσει καμία βλάβη στο παιδί σας. Εάν πάλι δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση τότε επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας. Οι περισσότεροι από τους γιατρούς θα σας συμβουλεύσουν να δοκιμάσετε ένα φάρμακο από σταγόνες, που σκοπό έχει να προλάβει τη δημιουργία αερίων στα έντερα του βρέφους. Δε θεραπεύει ειδικά αυτή την κατάσταση αλλά πολύ πιθανό να επιφέρει μια ανακούφιση στο παιδί και να καλυτερεύσει την όλη ψυχολογική κατάσταση της μητέρας.

 Θα πρέπει όμως να θυμάστε πως το βρέφος που κλαίει έντονα δε σημαίνει πως έχει πάντα κολικούς, ιδιαίτερα όταν το κλάμα συνοδεύεται από ανορεξία, εμετούς, πυρετό, ή οποιαδήποτε αλλαγή συμπεριφοράς του. Τότε θα πρέπει αμέσως να συμβουλευθείτε το γιατρό σας. Η διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει τον εγκολεασμό, την περιεσφιγμένη κήλη και τη συστροφή του όρχεος.

 Οι κολικοί σπάνια επιμένουν μετά το 3ο μήνα ζωής, αλλά ενώ δεν θεωρούνται ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας, η ενόχληση και η ανησυχία που προκαλούν στο βρέφος και στους γονείς αντίστοιχα, είναι μεγάλη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 16/12/2013 10:20:23 πμ